Alle foto's op de site zijn geplaatst met toestemming van ouders of verzorgers en cliƫnten zelf. De foto's zijn beschermd tegen kopiƫren volgens copyright!

dinsdag 10 maart 2015

Grenzen

Grenzen aangeven.
Bijna iedereen vindt het belangrijk om aardig te worden gevonden. Natuurlijk is dat ook belangrijk. Empathisch zijn, goed kunnen luisteren en klaar staan voor anderen als dat nodig is, zijn goede eigenschappen. Maar als je hierbij jezelf een beetje verliest, dan bestaat de kans dat je overbelast raakt. Dit kan op de lange duur zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. Daarom is het van belang dat je grenzen durft te stellen. Er zijn verschillende redenen waarom dit moeilijk kan zijn.
Misschien ben je bang voor kritiek of ben je bang voor afwijzing. Misschien voel jij je schuldig als je nee zegt of stel je te hoge eisen aan jezelf. Misschien heb je een iets te groot verantwoordelijkheidsgevoel of heb je het gevoel dat jij jezelf moet bewijzen. Al deze aspecten kunnen een rol spelen bij het stellen van grenzen. Maar als je leert om duidelijk jouw grenzen aan te geven, kan je dat veel opleveren. Het vergroot je zelfvertrouwen en zelfrespect, het zorgt ervoor dat jij duidelijk aangeeft wie je bent en uiteindelijk is het zelfs goed voor je gezondheid.
Maar hoe doe je dat dan, grenzen aangeven? Daar kunnen de honden van K9-4CARE jou bij helpen. Spelenderwijs leer je een assertieve houding aan te nemen en op een vriendelijke maar duidelijke manier aan te geven waar jouw grens ligt.

Grenzen verleggen.
Natuurlijk moet je eerst je eigen grenzen kennen, voordat je ze kunt aangeven. Maar soms is het ook goed om je grenzen te verleggen. Bijvoorbeeld als je angsten wilt overwinnen, of jezelf wilt ontwikkelen. Je daagt jezelf uit en stelt doelen voor jezelf. Natuurlijk is dat best spannend, maar het voelt geweldig als jij weer een grens hebt verlegd. Ook daarbij kunnen de honden jou helpen. Via grensverleggende spellen en activiteiten leer je je eigen grenzen kennen en zelfs verleggen.

Wil je meer weten over grenzen aangeven en grenzen verleggen, neem dan vrijblijvend contact op!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten